Támogatások

GINOP-2.1.1-15-2016-01010

Kutatás Fejlesztés
K+F

A megvalósítás tervezett befejezése: 2018.10.31.

A projekt támogatási intenzitása : 62%

A fritőzben történő feldolgozási eljárásban a sütő olaj magas minőségi és higiéniai követelményeket kíván. Különösen az ipari felhasználók tartoznak szigorú elbánás alá dokumentációval, amit állami intézmények által folyamatosan ellenőriznek.

 

Olajban történő sütési eljárás közben előáll az a helyzet, hogy egy idő után csökken az olajminősége. Ez arra vezethető vissza, hogy a sütendő áruból lehullott részecskék elszenesednek és az olaj és a sütendő áru ízét negatívan befolyásolják. Ezen túlmenően a leégett sütési maradványok egészségre ártalmasak lehetnek (például: rákkeltő anyagok képződése által). Az alapvető probléma a jelenleg piacon lévő termékekkel, hogy a sütő olaj minőségét nem tudják hosszú távon fenntartani. Emellett az egészségre ártalmas rákkeltő anyagokat nem szűrik ki. A kifejlesztendő szűrőberendezés ezt az anomáliát oldja fel. A fennálló helyzetre válaszként a kifejlesztendő szűrőberendezés ezeket a problémákat oldja meg, mely: speciális, nagyteljesítményű szűrőberendezés, mely az étolajat lehetőleg maradványmentesre szűri, mégpedig a törvényi, eljárási irányelveknek megfelelően. Ez a sült áru minőségének javulását eredményezi, továbbá az esetleg rákkeltő anyagok majdnem teljes mértékű abszorbeálása által, hozzájárul az egészségtudatos életmódhoz. Végső soron a rendszer a felhasználónak igen lényeges üzemgazdasági előnyöket is biztosít, a sütő olaj élettartamának (3-4 szeres) megnövelésével. Célunk továbbá: környezetvédelmi kockázat csökkentése, környezet- és egészségvédelem javítása a gazdasági célok maximális figyelembe vételével. Fejlesztésünk, prototípusunk az élelmiszer feldolgozó ipar számára jelent környezet tudatos választást valamint a sült ételek esetében a károsanyag-csökkentéshez járul hozzá, mely a felhasználókkal és a környezettel szembeni felelősségteljes magatartás. Fejlesztési tevékenységek röviden: A fejlesztendő berendezésnél ki kell fejleszteni az előmelegítő tartályt a megfelelő bevonatok (hő és kémiai stabilitás) alkalmazásával. A nagynyomású szivattyút ki kell választani a megfelelő kísérletekkel. A termék papírszűrő egységét ki kell fejleszteni. A termék külső megjelenést meg kell tervezni a felhasználási és fogyasztói vélemények kísérletek alapján. Mivel a termék elsősorban – a piac nagysága miatt – külföldi értékesítésre szánjuk, így ki kell alakítani a design-t valamint a hordozhatósághoz szükséges elemeket, alkatrészeket.

 

Eredmények:

 • Az élelmiszeripari olajfelhasználás: csökken, gazdaságosabb termelés, költséghatékonyabb működés.
 • Élettani hatását figyelembe véve: csökken a toxikus szubsztanciák jelenléte a szűrt olajban.
 • Csökken a környezeti terhelés, kisebb ökológia lábnyom, környezettudatos üzemmenet.
 • Gazdaságosabbá teszi a felhasználók működését, ezáltal versenyképesebbé és piacképesebbé a szűrőberendezést használó céget.
 • Félkész gyorsfagyasztott termékek valamint a helyben sütött termékek ára csökken.
 • A tiszta, szűrt olajban sütött termékek íze, élvezeti értéke megmarad.

 

A projekt által nyújtott megoldás újszerű, unikális. Ennek segítségével a termék és fejlesztője, forgalmazója gyorsan ki tud lépni a nemzetközi piacra, mely piacon a jelentős (hasonló innovációt alkalmazó) versenytárs nélkül gyors sikereket érhet el. A versenytársak közül ezen újszerű technológiával nem rendelkezik senki, szűrési kapacitása a termék közel tízszer jobb a legjobb konkurenciánál. Mérési tartományban 25-ször jobb eredmény a meghatározott cél, mint a legjobb versenytársnak.

 

Eredményként könyvelhető el a termék egészségügyi kockázatot csökkentő hatása is. A létrejövő innovatív szűrőberendezésnek prevenciós hatása is lesz, mely csökkenti a betegségek kialakulásának lehetőségét, ez által nemzetgazdasági szinten is csökkentheti az egészségügyi kiadásokat. A megnövekedett újrahasználhatóság által a gyorsfagyasztott és félkész termékek előállításának költségei is csökkennek, mely a felhasználók számára versenyelőnyt eredményez.

 

Előnyök:

 • Szűrési gyorsaság
 • Szűrési tartomány hatékonysága
 • Élettartam növekedés
 • Kiváló ár / érték arány
 • Gazdaságosság, versenyképesség
 • Egészségügyi kockázat csökkentése
 • Veszélyes hulladék nem képződik

 

A projekt megvalósulásának helyszíne

 

Hatvan városa (3000 Hatvan,Sashalom külterület 088/21 hrsz) a Kynetic Energy Kft. és a konzorciumi tagok telephelye. A telephely rendelkezik egy zárható, önálló bejárattal rendelkező 35 m2-es iroda résszel. Az iroda rész a csarnok résztől le van választva, mely külön toalettel és zuhanyzóval ellátott rész.

A telephely közművekkel ellátott, napi üzemszerű működés zajlik rajta. Mindennapi üzemszerű működéshez szükséges egyéb infrastruktúrákkal is el van látva a telephely. A telephely egy 2000 m2-es telken található, 350m2 épülettel, mely csarnokrésszel és irodákkal is rendelkezik.

NKFI Hivatal által folyósított Támogatás

Vissza nem térítendő | KFI 16-1-2017-0372
Támogatás

A megvalósítás tervezett befejezése: 2019.09.30.

A projekt támogatási intenzitása : 71 %

Kedvezményezett neve: Kynetic Energy Kft.

Projekt címe: Villamos motorral integrált, nagy teljesítménysűrűségű hajtóműves szerkezettel ellátott, nagy hatótávolságú elektromos gépjármű hajtáslánc sorozatgyártásra érett prototípusainak kifejlesztése

Támogatás összege: 144 920 000 Ft

Támogatás kódszáma: KFI 16-1-2017-0372

Támogatás mértéke: 71%

Projekt tartalma:

A KYNETIC ENERGY Kft. 144,92 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az NKFI Hivatal által folyósított A Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása (VÁLLALATI KFI_16) című pályázati felhívás keretében.

A projektet a KYNETIC ENERGY Kft. 2100 Gödöllő, Asbóth utca 2/A ép. telephelyén valósítja meg előre láthatólag 2019.06.30. dátumig.

A projekt eredményeként olyan forradalmian új hajtóművet fejlesztünk ki, amely alapvetően megreformálja az elektromos autók piacán kínált jelenlegi konstrukciókat. Fő szempont a magas hatásfok, alacsony zajszint, minimális tömeg és kompakt beépítési méret. Emellett a jelentősen lecsökkenő akkumulátor csúcsterhelés adta nagyobb akkumulátor élettartam is garantálható a kifejlesztendő konstrukciónk alkalmazásával. A fenti előnyös tulajdonságok mindegyike a hatótávolság növelését szolgálja és ezzel párhuzamosan drasztikusan csökkentheti le a gyártási költségeket, így a gyártáskori károsanyag kibocsájtást is. A hajtáslánchoz optimalizálható intelligens és megbízható elektronika vezérlés is biztosítja a felhasználók két legfontosabb igényét és elvárását: a megbízhatóságot és a könnyű kezelhetőséget. Az egyedülálló, elektromos motorokkal integrált fogaskerék hajtóműves, hajtáslánc kis tömegével megoldhatóvá válik az irányváltás problémája kifejezetten alacsony áramerősség igény mellett, valamint fokozatmentes, vagy többfokozatú sebességváltás lehetőségével biztosított a vezetés élményének megőrzése, amely a jelenleg forgalmazott járművek esetében problémát jelent.

További információ kérhető: KYNETIC ENERGY Kft.

Elérhetőség: kpeter@gepeszet.eu

A projekt tervezett befejezésének dátuma: 2019.09.30.

Leírási dokumentáció: Letöltés

GINOP-6.1.6-17-2018-00610

Vissza nem térítendő
Támogatás

Ténylegest befejezése: 2019.11.15.

A projekt támogatási intenzitása : 100 %

Kedvezményezett neve: Kynetic Energy Kft.

Projekt címe: Munkahelyi képzések támogatása a Kynetic Energy Kft. munkavállalói számára

Támogatás összege: 8 606 314 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Projekt tartalma:

Közép- és hosszútávú célja a vállalkozásnak, hogy állandó és meghatározó szereplője legyen a saját piacának azáltal, hogy egy hatékonyan, a kor elvárásainak megfelelő vállalati működést teremt. A Kft. arra törekszik, hogy szolgáltatásai a legmagasabb minőségi követelményeknek megfeleljenek. Mint kiderül a Kft. alapelve a megrendelői maximális színvonalon történő kiszolgálása. Ezen alapelvet kizárólag magas szintű szakmai kompetenciával rendelkező, hatékony csapatban lehet betartani. Minden a projektben szereplő képzések (Kommunikációs-fejlesztések-, Együttműködés és önérvényesítés képzések, valamint A vezetői hatékonyság elnevezésű képzések) a működés hatékonyságának fokozását célozzák meg.

Tényleges befejezésének dátuma: 2019.11.15

Projekt azonosító: GINOP-6.1.6-17-2018-00610

NKFI HIVATAL ÁLTAL FOLYÓSÍTOTT TÁMOGATÁS

Villamos hajtásrendszer kifejlesztése új típusú CVSR hajtómű segítségével, elsősorban elektromos hajtású nehézgépjárművek számára .

Kedvezményezett neve: Kynetic Energy Kft.
Projekt címe: Villamos hajtásrendszer kifejlesztése új típusú CVSR hajtómű segítségével, elsősorban elektromos hajtású nehézgépjárművek számára .
Támogatás Összege: 88 268 800 Ft
Támogatás mértéke: 68,42%
Projekt tartalma:
A projektet a KYNETIC ENERGY kft. 2100 Gödöllő Asbóth utca 2/A ép. telephelyén valósítja meg előre láthatóan 2021.06.30 dátumig

A kifejlesztésre kerülő CVSR hajtómű lényege , hogy a fokozatmentes sebességváltást (áttételváltást), úgy érjük el, hogy egy segédmotor segítségével meghajtjuk a hajtómű meddő elemét. A segédmotor teljesítményének minimalizálásának érdekében a meddő elemben ébredő reakciónyomatékot kiegyenlítjük.
A projekt során olyan új elektromos hajtóműrendszer kifejlesztése a célunk , amely felgyorsítja a nehézgépjárművek, környezetre ártalmas dízel motorjainak teljes leváltását.  A hajtóműrendszer tervezésénél fő szempont a magas érőátviteli hatásfok , a minimális tömeg és a kompakt beépítési méret elérése.

További információ kérhető: KYNETIC ENERGY Kft.
Elérhetőség:  kpeter@gepeszet.eu
A projekt tervezett befejezésének dátuma: 2021.06.30

GINOP-3.2.2-8-2-4-16-2018-01358

Támogatás

Projekt befejezésének dátuma: 2021.09.30

Támogatás mértéke : 40 %

A kedvezményezett neve: Kynetic Energy Kft.

 A Projekt Címe: A Kynetic Energy Kft komplex informatikai fejlesztése

Szerződött Támogatás összege: 16.860.000 Ft

Támogatás mértéke : 40 %

 

Projekt tartalmának bemutatása:

A fejlesztés célja cégünk felszereltségének, technikai hátterének és üzleti folyamatainak modernizálása, ezáltal a piaci pozíció erősítése, versenyképességünk növelése.

A bevezetésre kerülő felhőalapú és helyben telepített informatikai megoldások száma: 12

A Kynetic Energy Kft. az alábbi megoldásokat kívánja megvalósítani a projekt keretén belül:

Felhőalapú szolgáltatások bevezetése: Szolgáltatásmenedzsment. A helyben telepített szolgáltatások: Vállalati CRM, értékesítés terület, Gyártási terület, Humán erőforrás menedzsment és bérszámfejtés, Kontrolling és döntéstámogatás, Beszerzési, logisztikai terület, Táv- és csoportmunka támogatás, Pénzügyi, számviteli terület, Munkafolyamat-irányítási megoldás (workflow), Elektronikus iratkezelési megoldás, Tudásmenedzsment specializált megoldás, Adott funkcionális területhez kapcsolódó mobil technikát használó rendszer/megoldás.

A felsorolt modulok bevezetéséhez kapcsolódó szolgáltatások:

– Telepítés: a szoftverhez kapcsolódó szerver, hálózat, operációs kezelő telepítése, beállítása, munkaállomások beállítása, konfigurációja, felhasználói hozzáférések, jogosultságok beállítása, kezelőfelület testreszabása, rendszergazdai konfigurációs lehetőségek beállítása.

– Migráció: Meglévő adatok betöltése vagy áttöltése az ERP rendszerbe (pl. partner, termékadatok), adatbázisok áttöltése az Microsoft Excel táblázatból, teszt és éles felület betöltése a meglévő adatokkal a bevezetés előtti tesztelés és megismerés érdekében.

– Tesztelés: rendszerfunkciók, stabil működés tesztelése, betöltött adatok ellenőrzése.

Képzés, oktatás: Rendszergazda és a felhasználók betanítása a beállítási lehetőségekre, illetve az általános programkezelői funkciók és felhasználónkénti egyedi modulok használatára.

A beszerzendő ERP rendszer egyes moduljait hatékonyan tudnánk cégünk mindennapi működésébe beilleszteni:

Átláthatóbbá válnának és egységes rendszert alkotnának az egyes munkafolyamatok, így nem kell mindent külön-külön keresni és összevezetni. Megoldottá válik az ügyfélkezeléssel kapcsolatos csoportmunka, illetve a munkaszervezés támogatása. Az automatizált rendszer-szolgáltatások révén beindulhat az értékesítési munkaszervezés, a kontrolling és döntéstámogató modul a dokumentumok és vezetői riportok előállítását támogatja. Számlázás, házipénztár kezelés leegyszerűsödik. Dokumentumkezelés és ügyfélkezelés átláthatóvá válik. A tudásmenedzsment modul biztosítja a verziókövetést és a folyamatos dokumentumtárolást, a szolgáltatásmenedzsment modul a szolgáltatások kezelését támogatja.

A bevezetésre kerülő rendszer teljes körű megoldást nyújt a cég munkafolyamatainak támogatására, ezáltal hozzájárul a kapacitás, a hatékonyság és az üzemi üzleti eredmény növekedéséhez.

Projekt befejezésének dátuma: 2021.09.30

Projekt azonosító száma: GINOP-3.2.2-8-2-4-16-2018-01358

VEKOP-1.2.6-20-2020-00176

Feltételesen visszatérítendő
Támogatás

Projekt befejezésének dátuma: 2022.06.10

Támogatás mértéke : 70 %

A kedvezményezett neve: Kynetic Energy Kft.

 A Projekt Címe: A Kynetic Energy Kft Eszközbeszerzése a modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodása

Szerződött Támogatás összege: 61.950.000 Ft

Támogatás mértéke : 70 %

Projekt tartalmának bemutatása:

Építőipari gépek beszerzése:

– 1 db Bobcat,

– 1 db Skyjack SJ64AJ,

– 4 db Skyjack SJ30.14 micro beszerzése.

A Kynetic Energy Kft . elkötelezett a termelékenység növelésére és nyitott a fejlődésre és technológiai megújulásra. A cég 8 éves fennállásának köszönhetően komoly üzleti kapcsolatokat épített ki mind a beszállítókkal, mind a nagykereskedőkkel, akik épp úgy, mit a Kynetic Energy Kft. kiemelt hangsúlyt fektetnek a minőségi termékekre. A cég tevékenységére jelentősen hatást gyakorol a hazai építőipari piac, mivel az erős verseny, valamint a kivitelező cégeket érintő kiemelkedő leterheltség megköveteli a vállalat tevékenységének hatékonysága és termelékenységének javítását.

Ezen kihívásoknak kíván megfelelni a vállalat a legmodernebb technológiák alkalmazásával, amely elsősorban a géppark racionalizálását, bővítését, modernizálását jelenti. A géppark fejlesztése által a Kynetic Energy Kft. elsődleges célja a modern üzleti-, és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodás által munkafolyamatok racionalizálása, termelési kapacitásának növelése, ezáltal árbevételének növelése.

Az eszközbeszerzés 1 db Skyjack 46AJ és 4 db Skyjack 30.14 micro karos emelő, valamin t 1 db Bobcat beszerzésére irányul. A gépbeszerzés többek között a jelentős költségmegtakarítás indokolja, mivel nem lesz szükséges költséges alvállalkozói bevonásra vagy eszközkölcsönzésre és a megrendelők felé is jelentősen redukálódhatnak az esetleges határidő csúszások, károk. Továbbá fontos kiemelni, hogy a meglévő humánerőforrás kapacitás alkalmas arra, hogy a gépekkel magas színvonalon lássa el a megrendelői munkafolyamatokat.

A karos emelő kiváltja a mobil, tekintettel arra, hogy épületgépészei szerelés és fit-out munkák végzésénél egyre több helyen merül fel különleges helyeken lévő légtechnikai egységek szerelése, karbantartása, új beépítése a fix állványokon történő szerelés nehezen megoldható.
Ezért jelen támogatási kérelem keretében 1 db Skyjack 46AJ és 4 db Skyjack 30.14 micro karos emelő, valamin t 1 db Bobcat beszerzése tervezett. Összefoglalva a fentieket tehát a Kynetic Kft. jelen támogatási kérelem keretében tervezett eszközbeszerzése által versenyképességének javítását, termelékenységének erősítését, takarékosabb megoldások minél jobban való alkalmazását, hosszú távú fenntarthatóságot, valamint humánerő kapacitás megtartását, illetve növelését kívánja elérni.

A támogatási kérelemben a Kynetic Kft. 1 db Skyjack 46AJ és 4 db Skyjack 30.14 micro karos emelő, valamin t 1 db Bobcat-et kíván beszerezni. A gépekkel való munkafolyamatokat a meglévő munkavállalók fogják elvégezni, nem lesz szükség külső erőforrások bevonására, a munkafolyamatok egyszerűsödnek, valamint jelentős költségmegtakarítást is eredményez a cég részére. A vállalat elkötelezett a munkavállalók megtartásában, amelyet az elmúlt évek létszám adatai is alátámasztanak. A vállalkozás a koronavírus járvány negatív hatása miatt sem bocsájtott el alkalmazottakat, annak ellenére, hogy több megrendelés visszamondására került sor.

Projekt befejezésének dátuma: 2022.06.10

Projekt azonosító száma: VEKOP-1.2.6-20-2020-000176

NKFI HIVATAL ÁLTAL FOLYÓSÍTOTT TÁMOGATÁS

Vissza nem térítendő
Támogatás
Projekt befejezésének dátuma: 2021.09.30

Támogatás mértéke :  68,42%

A kedvezményezettek neve:

– PowerQuattro Egyesült Teljesítményelektronikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság

– Ferr-Váz Korlátolt Felelősségű Társaság

– Kynetic Energy Korlátolt Felelősségű Társaság

 

 A Projekt Címe: Villamos hajtásrendszer kifejlesztése új típusú CVSR hajtómű segítségével, elsősorban elektromos hajtású nehézgépjárművek számára

A Projekt megvalósulási helye: PowerQuattro Zrt. budapesti telephelye

Vissza nem térítendő támogatás összege: 585.742.300 Ft

Támogatás mértéke : 68,42 %

Projekt rövid bemutatása:

Napjainkban egyre inkább terjednek a zöld megoldások a járműiparban, azonban az ipari szegmensbe, a nehézgépjárművek területére nehezen tudnak betörni, pedig mint ökológiailag, mind pedig költségben ezen a területen lehetne realizálni a legnagyobb hasznot.

A nehézgépjárművek esetében az elektromos meghajtás azért terjed nehezen, mert induláskor nagy nyomatékra van szükség (kis fordulatszám mellett) és ez mechanikai áttétel nélkül kivitelezhetetlenül nagy motort eredményez. Ezt a problémát hagyományos vagy fix mechanikai áttétel beépítésével orvosolják, amelynek következménye, hogy a villamos hajtás nem tud a számára optimális körülmények között üzemelni. Emiatt a rendszer hatásfoka kedvezőtlen, így adott tömegű akkumulátor mellett kisebb hatótávolság érhető el. Nagyobb hatótávolság eléréséhez, nagyobb akkumulátor telepre van szükség, ami növeli a költségeket és csökkenti a hasznos terhelhetőséget, tehát a nehézgépjármű fajlagos üzemeltetése drágább. Ugyanis a villamos hajtásrendszer adott teljesítményéhez, adott fordulatszám tartozik az optimális munkapontban. Amennyiben e munkaponton kívül üzemel, a hatásfoka csökken. Ezért arra kell törekedni, hogy a villamos hajtás mindig az optimális munkapontban üzemeljen. Ez másképp azt jelenti, hogy az optimális motorfordulatszám és az aktuális kerékfordulatszám közötti különbségnek megfelelő áttételre van szükség mindig. Erre jelenleg több közelítő megoldás létezik:

Fix áttételű hajtóművel megvalósított villamos hajtás. A mechanikai hajtómű kialakítása egyszerű, azonban a fentiek értelmében, ez csak egy konkrét sebesség mellett ad optimális működést. Amellett, hogy kedvezőtlen ez a körülmény a motor számára, még a jármű többi paraméterét is hátrányosan érinti, mint a gyorsulás és a fogyasztás.

Több fokozatú sebességváltóval megvalósított villamos hajtás. Ez a megoldás több munkapontban is közelíti a motor jelleggörbéjét, azonban összetettebb. Továbbá a sebességváltáshoz tengelykapcsoló is szükséges, amely egyrészről további kopóalkatrészt igényel, ami növeli a meghibásodás valószínűségét (a hagyományos belsőégésű motorok esetében egyre összetettebbek a sebességváltók) és az előállítási költségét. Másrészről pedig csökkenti a tengelykapcsoló a rendszer hatásfokát.

A fejlesztésünk tárgya egy olyan hajtásrendszer, amelynél a villamos hajtás mindig az optimális közeli munkapontban üzemel. A megoldást a változtatható áttételű hajtómű (CVSR – Continously Variable Speed Reducer) alkalmazásával kívánjuk megvalósítani.

A kifejlesztésre kerülő CVSR hajtómű lényege, hogy a sebességváltás mindig szinkronizálva nyomatékmentes állapotban egy segédmotor segítségével végezzük. Így a fő hajtómotor optimális hatásfokot biztosító sebességtartományban üzemelhet és a hajtásrendszer nyomatéka a körülmények által megkívánt értékhez igazítható. A hajtóműben alkalmazott alkatrészek relatív kis száma és a robosztus felépítés garantálja a megbízhatóságot és a hosszú élettartamot. A CVSR által lényegesen kisebb tömegben és méretben oldható meg nagy áttétel is.

A projekt során olyan új elektromos hajtóműrendszer kifejlesztése a célunk, amely felgyorsítja a nehézgépjárművek, környezetre ártalmas dízel motorjainak teljes leváltását. A hajtóműrendszer tervezésénél fő szempont a magas erőátviteli hatásfok, a minimális tömeg és kompakt beépítési méret elérése. Ezek mindegyike az egy akkumulátor töltéssel elérhető maximális üzemidő növelését, ezzel párhuzamosan a gyártási, illetve szerelési költségek jelentős csökkenését szolgálja. Egy nehézgépjármű motorja és hajtóműve a jármű teljes árának 25-35%-át teszi ki, ezért az itt elért tömeg- és költségcsökkenés soros hibrid üzem alkalmazását is lehetővé teszi, ahol a meghajtás tisztán elektromos és mellette egy relatíve kis teljesítményű, alacsony fogyasztású, állandó optimális fordulatú robbanómotor – szükség esetén – biztosítja az akkumulátoros energiaellátó rendszer töltését a villamos hálózatról való le-, és felcsatlakozások között.

Hajtásrendszerünk elsősorban a nehézgépjármű-park fenntartók érdeklődésére tarthat számot, illetve komoly érdeklődésre számítunk a piacvezető nagy gyártóktól is (Proterra USA, GreenPower Motor Co.USA a kínai BYD, Mercedes, Solaris, John Deere, AGCO) amelyek ezen technológia alkalmazásával csökkenthetik bekerülési költségeiket, s tovább növelhetik járműveik piacképességét. Jelenleg mintegy 50 gyártó kínál elektromos üzemű nehézgépjárműveket, nagyrészt klasszikus hajtóműveket alkalmazva járműveikben, vagy a kényes kerékagyhajtást, mely szintén nem új keletű dolog, Ferdinánd Porsche 1898-ban így építette meg a világ első fronthajtású hibrid autóját. A legtöbb komoly elektromos hajtásláncot fejlesztő cég ma a bolygóművek síkjától nem képes elmozdulni. Az általunk fejlesztett hajtómű tulajdonságai egyszerű bolygóművekkel nem érhető el. Ez ad óriási piaci előnyt a jelenlegi konkurenciával szemben. Fejlesztésünkkel iránymutató elektromos gépjárművek kerülhetnek forgalomba, régi köntösükben, s nem csak a városi személyszállítás és a mezőgazdaság, hanem az iparban használatos munkagépek területén egyaránt. A városi közlekedés talán a legérintettebb az elektromos átállási igényben, a 12 millió lakosú kínai Sencsen városa lett az első, ahol a tömegközlekedés 100%-os elektromos átállása már megtörtént. A folyamatosan szigorodó zéró emissziós elvárások, a rendkívül egészségkárosító diesel üzemet a többi nagyvárosból is ki fogják szorítani [http://www.origo.hu/gazdasag/20180202 -megharomszorozodik-e-busz-].

A mezőgazdasági szegmens is  alkalmazza a technológiát [https://www.agrarunio.hu/index.php/gepesites/egyeb/510-eronyerok-elterjedoben-vannak-a-hibrid-elektromos-hajtasok?jjj=1519133559192]. A dízel-elektromos hibrid rendszerek nagyszerűsége az egyszerűségükben rejlik. A Caterpillar 2009-ben bemutatott CAT D7E elektromos kerékagyhajtású földmunkagépének üzemanyag-fogyasztása a korábbi konstrukcióhoz képest 30%-kal csökkent, a teljesítőképesség 10%-kal növekedett, és 60%-kal kevesebb mozgó alkatrész van benne.

Összegezve tehát nagy szakmai és vásárlói figyelmet kaphat az a fejlesztés, ami az elektromos járműigények gazdaságos kiszolgálása terén kínál jövőbe mutató megoldást.

Projekt befejezésének dátuma: 2021.09.30

Projekt azonosító száma: 2018-1.1.2-KFI-2018-000099